Denk je dat ik burn-out heb, Ann ? Of hoe herken je de signalen van burn-out?

Wanneer onze gsm aangeeft dat de batterij bijna plat is en we niet bereikbaar zullen zijn, haasten we ons om snel de batterij terug op te laden.

Wanneer ons lichaam aangeeft dat het niet meer gaat, luisteren we daar niet zo snel naar. Het heeft geen lampje dat begint te branden wanneer de batterij leeg gaat. Het geeft wél verschillende signalen, maar we zijn vergeten hoe we ze moeten herkennen ! Of we negeren ze, we geven er niet aan toe. Het zal wel zo erg niet zijn.

Chantal had zich aangemeld voor een begeleidingstraject op basis van verschillende lichamelijke en emotionele klachten.

Na 2 gesprekken stelde ik haar voor om enige tijd thuis te blijven om meer tijd te hebben voor zelfzorg en om te kunnen herstellen. Ik baseerde mij op wat ze me had verteld en ook op de vragenlijst die ze had ingevuld. Ze was compleet uitgeput.

 

Ziekteverlof

Ze reageerde fel en met veel tegenargumenten op mijn suggestie van ziekteverlof.

° Ze kon toch niet zomaar haar collega’s in de steek laten?

° Wat zou haar manager wel niet denken?

° Wie zou haar werk overnemen?

 

De klachten

Twee dagen later, stuurde  ze volgend bericht  : “ dag Ann, vandaag was ik ROTslecht : tijdens het autotraject kwam weer dat paniekerig/angstgevoel naar boven. Ik heb het venster opengezet om ‘ zuurstof’ binnen te halen, had gevoel van een ‘ijzeren‘ hoofd ( geen hoofdpijn, DOODmoe) met alweer evenwichtsstoornissen. De neiging om naar links om te vallen als ik op mijn bureaustoel zit, onwel ( last van mijn maag) en overgevoelig voor licht en geluid. Dit zijn symptomen die mij zéér bekend voorkomen … Heb op mijn tanden moeten bijten om de dag door te komen. Ik hoop dat dit weer geen voorbode is van …. Doch ik vrees ervoor. Als ik mij zo ga voelen komend weekend, mag ik Werchter op mijn buik schrijven. Heb er trouwens momenteel helemaal geen zin in.”

 

Bij ons volgende gesprek, probeerde ze weer haar klachten te minimaliseren. Ik heb haar toen heel confronterend aangesproken met de opmerking “ misschien zul je volgende keer niet meer kunnen vertellen dat je onpasselijk was en doe je een ongeval”.

Deze was blijven hangen en voor het eerst in acht jaar tijd zou ze verlof opnemen.

 

Wat onthouden we ?

Burn-out overvalt je niet zomaar – het is een langzaam, evolutief  proces waarbij je door de stress lichamelijk en emotioneel zwakker wordt. Deze evolutie gaat niet lineair. Soms gaat het slecht, dan weer wat beter maar omdat je niks doet ga je langzaam achteruit, je put jezelf meer & meer uit.  Vaak neemt men zelfmedicatie om de lichamelijke klachten, symptomen te verbergen.  Deze symptomen ontkennen is suicidair. Je moet er aandacht aan schenken.

Bij Chantal waren de symptomen duidelijk aanwezig: Denk je dat ik burn-out heb, Ann ?2

  • paniekering/angstgevoel
  • ‘ijzeren’ hoofd en  een doodmoe gevoel
  • evenwichtsstoornissen
  • onwel of misselijk gevoel
  • overgevoelig voor licht en geluid

Dankzij onze eerdere gesprekken was zij er zich nu bewust van en kon dit haar helpen zichzelf overtuigen om beter voor zichzelf te zorgen. De eerste stap was verlof nemen. Daarna zouden we de situatie evalueren.

 

Wat zijn de gedragsmatige symptomen ?

De psychologen Herbert Freudenberger en Gail North ontwikkelden een fasenmodel. Als je je zelf herkent in één van deze fases, moet je actie nemen. Het gaat hier om gedragsmatige symptomen.

1° bewijsdrang

Je wilt op obsessieve manier laten zien wat je waard bent. Je probeert de allerbeste werknemer te zijn en neemt continu veel verantwoordelijkheid op je. Je gaat steeds  harder werken; kunt moeilijk stoppen.

2°  behoeften negeren

Je slaapt weinig, eet niet goed en hebt weinig sociale contacten omdat alles in dienst staat van je werk.

3°  verdringing van jouw problemen

Je geeft niet toe dat er iets mis is. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd.

4° herzien van waarden

Je verandert je kijk op de wereld. Vrienden en familie vind je niet langer belangrijk. Hobby’s zijn  irrelevant. Werk is het enige wat nuttig is.

5°  gedragsverandering

Je gedraagt je anders dan vroeger, familie & vrienden maken zich zorgen. Je vindt collega’s lui & ongedisciplineerd. Je sociale leven wordt steeds kleiner, je raakt geïsoleerd. Mogelijk zoek je ontspanning in alcohol en medicatie.

6° innerlijke leegheid – depersonalisatie

Je vindt jezelf en anderen waardeloos, je weet niet langer meer waar je echt behoefte aan hebt. Je voelt je leeg en om daar over heen te komen ga je overdrijven met sport, seks of alcohol.

7° burn-out

Een totale geestelijke en fysieke instorting. Je hebt langdurig hulp nodig. Volledig herstel kan jaren duren.

 

Wat zijn de lichamelijke symptomen ? Denk je dat ik burn-out heb, Ann ?2

 

Deze gedragsmatige symptomen hebben ook hun weerslag op jouw lichaam, dus hier kun je ook veel verschillende klachten hebben zoals moeheid, hartkloppingen, hoofdpijn, hyperventileren, prikkelbare darm, grote gevoeligheid voor infecties om er maar enkele te noemen. Dat zien we ook bij Chantal.

 

Herken jij je in de symptomen, in dit verhaal , neem dan actie.

Take Care helpt beroepsactieve mensen bij hun fysiek en emotioneel herstel van Burn-Out. Om te herstellen van burn-out moeten zowel de lichamelijke klachten als de emotioneel, gedragsmatige klachten worden aangepakt.

Take Care helpt je met een totaal aanpak.

 

Ann